Program


Pinceszeminárium 1.2 - Szerelmes test és Menyegző

Pinceszeminárium 1.2 - Szerelmes test és Menyegző

A Lakásszeminárium és az Óvóhely szervezésében
2019. október 24. 18.00-21.00
 több

Az ÉLETBEVÁGÓ sorozat második alkalma, a Lakásszeminárium kitelepül.

Csábítás, erotika, könny, meg a többi és aztán a nagy felhajtás, haccáré haccacáré 

„Már megint itt van a”… szerelem. És kísérő tünetei.

Hatvan perces művészettörténeti előadás és mintegy másfél órás irodalmi műhelymunka két felvonásban.

Meglátni, vágyakozni, megszerezni... Beteljesült vagy beteljesületlen, fellobbanó vagy zsarátnokként izzó, plátói, tébolyig araszoló önemésztő, eggyé olvadó vagy zöld szemű szörnyekkel kísért, akárhogy is, a szerelem a művészet egyik leggyakrabban megírt, megénekelt, megfestett témája. Vakmerőség róla már csak beszélni is. Csupán a művészet iránti vak szerelem adhat hozzá merszet. De mint minden igaz szerelem, talán megéri.

Test és lélek egyesülése a szerelem egyik ősforrásához, Amor és Psyché történetéhez és képzőművészeti ábrázolásához vezet vissza minket ez alkalommal. 

Násznagy, nyoszolyólány, vőfély, esküvői menet, ceremónia, fogadalom, lakodalom, pompázatos menyasszony, megilletődött rokonság. Meg a vőlegény.

Miről szól valójában a menyegző, mit reprezentál? Mi van a látszat mögött, mi zajlik a háttérben? Hogyan sűrűsödik össze a pillanat, hogyan szabadulhatnak el az érzések, indulatok, miként lehet kezdet és vég, sorsfordító esemény, nem is feltétlenül kizárólag az ifjú pár számára? És persze mindez hogyan kap ábrázolást a szövegekben? Egyik kiindulópontunk Mikszáth Gavallérok című parádéja lesz, de aztán hajnalig meg se állunk.

Előadók: Halász Rita művészettörténész, író és Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus.